De waarheid over kurkuma

12 jun, 2017

Al een tijd gooien we overal kurkuma in. In smoothies, baksels, curry’s en ander avondeten. Het zou namelijk een boost geven aan je stofwisseling en infecties in je lichaam bestrijden. Dit klinkt heel mooi, maar waar zijn deze uitspraken op gebaseerd? Is dit eigenlijk wel zo’n wondermiddeltje zoals beweert wordt?

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een gele kruiden met Indiase roots. Andere benamingen zijn geelwortel, koenir en koenjit. Kurkuma is familie van de gemberplant. Je kunt het vers kopen maar het is ook verkrijgbaar als poeder. Het geeft een prachtige gele kleur aan je gerecht en het heeft een bijzondere smaak. Het geeft een heerlijke smaak aan curry’s en pompoensoep.

Toch zijn er gezondheidsgoeroe’s die dit kruid onterecht bestempelen als superfood. Het komt vaak voor dat dit soort uitspraken gedaan worden zonder dat hier keiharde bewijzen voor zijn vanuit onderzoeken. En waarom zullen we je uitleggen..

Waarom is het geen superfood?

Het is erg jammer, maar dit is helemaal niet bewezen. Er zijn inderdaad aanwijzingen dat kurkuma een positief effect heeft op processen in je lichaam, maar dit is gebaseerd op studies met reageerbuisjes en dieren. Curcumine geeft in een reageerbuisje bijvoorbeeld een gunstig effect. Ook kunnen stoffen in dieren een compleet ander effect hebben dan in een mensenlichaam. Er is dus geen hard bewijs dat dit in een menselijk lichaam een positief effect geeft.

Kurkuma wordt daarnaast ook helemaal niet goed opgenomen in je lichaam. Het is namelijk erg gevoelig voor licht, zuurstof en water, waardoor het zijn effecten verliest. Het deel wat toch wordt opgenomen in je lichaam wordt in je lever omgezet in een inactieve vorm. Hierdoor verliest het dus zijn mogelijke, gunstige effecten.

Conclusie

Kurkuma is een goede smaakmaker en zeker goed te gebruiken in een gezond voedingspatroon, als alternatief voor kant-en-klare kruidenmixen vol met zout. De gezondheidseffecten raken echter verloren tussen het eten ervan en de opname in jouw lichaam. Het geeft dus een heerlijke smaak, maar het is nog niet bewezen dat het een wondermiddel of superfood is.

 

Liefs, Fenna

 

 

 

Bronnen

  1. https://www.iamafoodie.nl/is-kurkuma-ontstekingsremmend-en-cholesterolverlagend/
  2. https://www.mmv.nl/nieuws/onderzoek-kurkuma-naar-beslissende-fase
  3. http://www.tegenkanker.nl/project/kurkuma-onderzoek/

 

NATUURLIJKE FITNESS MEIDEN SUPPLEMENTEN > NAAR DE SHOP!

sportoutfit inspiratie #001


DOWNLOAD GRATIS HET ULTIEME BILLEN E-BOOK HIER!

22 oefeningen voor mooie ronde billen, Fitness Meiden blog


AFVALLEN & FIT WORDEN? DOE HIER MEE AAN ONZE PROGRAMMA’S!

afvallen-en-fit-worden-fitness-meiden-blog

   0 reacties

Gerelateerde blog posts

Fenna van Surksum

Fenna is 20 jaar oud en studeert Gezondheidswetenschappen in Amsterdam. Sinds januari 2014 is ze serieus met fitness aan de gang gegaan en op haar voeding gaan letten. Nu, bijna 10 kilo lichter, zit ze veel lekkerder in haar vel! Fenna is vaak tussen de dumbells en barbells te vinden in het krachthonk. Naast sporten, houdt ze van lekker eten, winkelen en tijd doorbrengen met haar vriendinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *