Voeding opwarmen in de magnetron: gezond of ongezond?

03 mei, 2017

Je hebt vast wel eens gehoord dat de kwaliteit van je eten slechter wordt door het in de magnetron te verwarmen. Maar is dit ook echt zo? Is je kommetje havermout gezonder als je het kookt, of maakt het geen verschil? Ik leg het je uit!

Soorten stralingen

Er bestaan verschillende soorten straling. Denk aan röntgenstraling, ultraviolet licht, infrarood licht en gewone lichtstralen. Deze vormen van stralingen bevatten allemaal miljoenen gigahertz (dit is de eenheid om de sterkte van straling te meten). De magnetron bevat, jawel, maar liefst 2,45 gigahertz. Ja, echt, zo weinig!

Wat voor effect heeft dat op mijn eten?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan wat koken, bakken en het verwarmen met de magnetron voor effect heeft op de vitamines en mineralen in je eten. De magnetron komt hier heel gunstig uit! Soms zelfs beter dan koken. Sommige groentes behouden meer vitamine C en foliumzuur als je het in de magnetron klaarmaakt. Als je groenten kookt gaat er namelijk een deel vitamine C verloren in het water, dit gebeurd bij het opwarmen in de magnetron niet.

Wat kan ik dan zoal in de magnetron klaarmaken?

  • Gepofte zoete aardappel
  • Je kommetje havermout in de ochtend
  • Koken van kip, vis of gehakt
  • Koken van verse groenten
  • Mugcakes en andere baksels

Let op!

  • Met dit artikel wil ik niet concluderen dat kant-en-klaarmaaltijden voor in de magnetron gezond zijn! Deze producten bevatten vaak veel zout, vulstoffen, ongezonde verzadigde vetten en minder groenten dan de verpakking je laat geloven.
  • Doe nooit eieren in de schil in de magnetron: deze zullen exploderen door de druk! Je kunt wel roerei maken in de magnetron.

Eet smakelijk!

Liefs, Fenna


Bronnen

  1. Hoffman, C.J. 1985. Effects of microwave cooking/reheating on nutrients and food systems; a review of recent studies. J Am Diet As-soc.
  2. Boek: Voedingsmythes – Martijn Katan (hoogleraar voedingsleer)
  3. B.P. 1989. Retention of nutrients in microwave-cooked foods. Bol Asoc Med P.R.

NATUURLIJKE FITNESS MEIDEN SUPPLEMENTEN > NAAR DE SHOP!

sportoutfit inspiratie #001


DOWNLOAD GRATIS HET ULTIEME BILLEN E-BOOK HIER!

22 oefeningen voor mooie ronde billen, Fitness Meiden blog


AFVALLEN & FIT WORDEN? DOE HIER MEE AAN ONZE PROGRAMMA’S!

afvallen-en-fit-worden-fitness-meiden-blog

   0 reacties

Gerelateerde blog posts

Fenna van Surksum

Fenna is 20 jaar oud en studeert Gezondheidswetenschappen in Amsterdam. Sinds januari 2014 is ze serieus met fitness aan de gang gegaan en op haar voeding gaan letten. Nu, bijna 10 kilo lichter, zit ze veel lekkerder in haar vel! Fenna is vaak tussen de dumbells en barbells te vinden in het krachthonk. Naast sporten, houdt ze van lekker eten, winkelen en tijd doorbrengen met haar vriendinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *